Zokniból Mikulás


Nehézség: Idő:

Zokniállatból már sokat láthattok a galériámban. Van ott pingvin, békaszerűség, “nünüke”, cica, elefánt, hóember, bagoly. Ezeket már megadott szabásminta alapján készítettem. Most azonban elhatároztam, hogy az ünnep közeledtével megpróbálkozom Mikulás-figurát varrni zokniból. Ilyesmit csak kézzel lehet varrni, így megpróbálkozhat vele, akinek nincs varrógépe, de szeret öltögetni. Lehetséges, hogy ez a – kissé vicces – kitömött zokni lesz a gyerek kedvence.

 

Felhasználtam hozzá egy piros és egy fehér zoknit, vatelint (tömőanyag), piros és fehér cérnát, tűt, két darab fekete gombot, ollót. A zokni lehet használt is, ha a Mikulás a családban marad. Biztos akad otthon olyan zokni, amit már kinőtt a gyerek, vagy elveszett a párja, erre még alkalmas lehet. Vatelin helyett lehet műanyag granulátummal, lencsével vagy babbal tölteni, így nehezebb lesz, de könnyebben megáll a lábán.
A képen látható szabásminta alapján kivágtam az alkatrészeket. A pirosból lett a hasa és a sapkája, a fehérből az arca, szakálla, bojtja és a sapka fehér része. (A képen is látható, oda van írva, mi micsoda.) Befűztem a piros cérnát a tűbe, és kezdődhet az összevarrás.
A hasát fel-le öltéssel összehúztam a levágott zoknirésznél, kitömtem vatelinnel. Körülbelül két és fél maréknyit kellett labdává összegyúrni hozzá. A végén összeöltöttem és bevarrtam a száját a kis zsákformának. Eligazítottam a vatelint az anyagban.
Kitömtem egy kivi nagyságú vatelindarabbal az orr-részt, majd fel le öltéssel összehúztam az anyagot a fehér zokni sarokrészénél. Majd vettem egy jó öklömnyi vatelindarabot a fejrészhez, ezután a szakállrészhez is tettem egy keveset.
Körbevarrtam fehér cérnával, apró öltésekkel a szakáll körül és a nyakánál is. Mielőtt a nyakánál bevarrtam volna teljesen, a szakállához hozzáigazítottam még némi tömőanyagot.
Lehajtottam a fehér zokni felső részét, rá a Mikulás orrára. Körbevarrtam a kép szerint. Ez azért volt szükséges, hogy végül kialakuljon a sapka fehér része.
Felvarrtam a szemeket, úgy hogy kicsit behúztam azon a részen az anyagot – ahogy a képen is láthatjátok.
A sapka felső részét fel-le öltésekkel összehúztam, majd tettem bele a vatelinből. Egy kicsit az alsó részét is összehúztam a sapkának, hogy bele tudjam illeszteni a helyére.
A sapka bojtját fehér cérnával behúztam, diónyi tömőanyaggal megtöltöttem, majd bevarrtam. Végül felerősítettem a sapka tetejére apró rejtett öltésekkel.

További ötleteimet gyerekeknek itt találod.

Ha tetszik, csatlakozz a facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!