Zsákok, textil tasakok


Nehézség: Idő:

Az egyik vásárlóm azzal a kéréssel keresett meg, hogy szeretne a hétvégi háza nyári konyhájába fűszeres zsákokat, amikben tárolhatja a kertben megtermett fűszer és gyógynövényeit szárítva. Ez egy nagyon kedves, praktikus ötlet, gondoltam a megvalósítását megosztom veletek. Ezeket a kis tárolókat sokféle anyagból el lehet készíteni, ha organzából varrod, akkor akár az esküvői köszönetajándékokat is beleteheted. :)

A készítés folyamatát lefotóztam, így talán könnyebben érthető, ezáltal könnyebben megvalósítható számotokra.

Kiszabunk az anyagból annyi zsákot, ahányra szükségünk van. Úgy kell számolnunk, hogy kétszer akkora darabokra van szükségünk, mint amekkora zsákokat szeretnénk, és hozzáadunk felül 3 cm-t a zsákok mindkét oldalán, a bal és a jobb oldalán pedig 1-1 cm-t.

Ráhímezzük a fűszerneveket a megfelelő helyre. Ha a tasakok aljához öltjük közel, akkor is jól látszik majd a felirat, ha összehúzzuk a zsákok szájánál az anyagot. Természetesen ez nem kötelező művelet. Bár, ha ajándékok csomagolására használjuk, akkor kedves, ha az ajándékozott nevét belevarrjuk.

A hímzés menetét egy ovis jelen ezen a videón bemutatom nektek:

A hímzés után vasaljuk le az anyagot. Ha rojtolódik az anyag széle, háztartási varrógépünkkel cikkcakk-öltéssel körbeszeghetjük, így nem fog tovább bomlani. Organza anyagnál nem lesz ilyen problémánk. Ha körbeértünk, levágjuk a kilógó szálakat.

Visszahajtunk a tetejéből annyit, hogy majd a szaténszalag is beleférjen (a képen látható tasaknál ez 3 cm). Levasaljuk, majd varrógéppel letűzzük a visszahajtott rész aljánál, majd a szaténszalag szélességétől függően kicsit feljebb (a képen a szaténszalag 6 mm széles, a varrások pedig 1 cm-re vannak egymástól).

Levarrjuk a zsákok oldalát, úgy hogy a szaténszalag helyénél nem öltjük össze az anyagot. A kép segít a megértésben: a zsák oldalát láthatod a kép tetején. Ezt a műveletet mindkét oldalon megismételjük, ügyelve arra, hogy egyik oldalon se zárjuk be a szaténszalag bujtatóját.

A szaténszalagból levágunk egy picivel hosszabb darabot, mint a tasakok szélességének kétszerese. Kívülről belebujtatjuk a kihagyott résbe, majd belül a saját járatába igazítjuk. Végigvezetjük körbe, amíg a kiindulási ponthoz vissza nem érünk. Ott összecsomózzuk a két végét a szaténszalagnak. Ezzel egyik oldalon összehúzhatjuk már a zsákot. Ha olyat szeretnénk, ami mindkét oldalról húzható, akkor a másik oldalról is be kell vezetni egy ugyanolyan hosszú szalagot ugyanúgy, vigyázva, hogy ne akadjon össze a két szalag.

Ezek a zsákok felakaszthatóak, és romantikus díszei lehetnek egy konyhának, vagy egyedi, névvel ellátott újrahasznosítható csomagolóanyagok, esetleg az esküvői asztal szép díszei tartalmukkal együtt, amit a vendégek emlékbe meg is tarthatnak. Ha bármilyen maradék anyagunk van, könnyen elkészíthetjük, és akkor még olcsóbb is, mint a boltban kapható papírtasak.

Lakásdekorációs ötleteket még itt találsz.

További esküvői ötleteimet itt találod!

Ha tetszik, csatlakozz a facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!