Gyermeknap


A szülőkben biztos felmerül gyermeknap kapcsán, hogy náluk minden nap gyermeknap. Ez egészen biztos igaz is. Azonban május utolsó vasárnapjára biztosan olyan programot találnak ki a saját lurkóiknak, ami külön élmény nekik, amit nagyon szeretnének. Programajánlóból rengeteg van itt az Interneten, én inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy mi legyen akkor, ha mégsem jön össze a program, mert esik az eső, mert beteg lett a gyermek és otthon kell maradni… Mit tegyünk, ha otthon ragadtunk gyereknapon?

Mit tegyünk? Készítsünk játékot! Olyat, amivel a gyermekünk szívesen játszik, és részt vehet benne az egész család. A legjobb pedig ezen a napon (is) az együtt alkotás öröme. :)

A 2-4 évesek biztosan örülnek a bábozásnak, ujjbábokat rövid idő alatt készíthetünk nekik. Ezekkel kitalálhatunk egy mesét, vagy egy ismert, általuk szeretett meséhez is varrhatjuk őket. Ujjbábokat már én is mutattam nektek filc anyagból (süni, béka, kakas, maci, pingvin, fenyő, rénszarvas, hóember)a szabásmintát a cikkek végén letölthetitek, kinyomtathatjátok.

Ha nincs otthon filc anyag, hát jöhet a jól bevált újrahasznosítás: alkossunk bábokat WC-papírgurigákból! Én eddig kettőnek az elkészítését mutattam meg nektek, a méhecskét és a rókát. Amennyiben ti bátortalanok vagytok újak kitalálásában, szerintem, ha a gyerekek kezébe adtok egy gurigát, és festéket, zsírkrétát, mozgó szemeket, fonalat, zseníliadrótot, egyebeket, biztosan alkotnak maguknak olyan állatot, ami a kedvükre való. :)

A nagyobbakkal készíthettek társasjátékot kedvenc meséjük történetének fonalát megragadva (az oviban mi a Kippkopp és Tipptopp történetét dolgoztuk fel). A kedvenc mese megvalósítása, játékban újraélése biztosan leköti őket, nagy élmény lesz számukra, főleg, ha szüleikkel együtt részesei lehetnek kedvenc mesehőseik útjának. További társasjáték ötleteket tőlem még itt, itt, és itt találtok.

Ha van lehetőségetek, kellő türelmetek és bátorságotok, rendezhettek hajóversenyt is. Elkészíthetitek a parafadugó kishajókat, amiket korábban már láthattak, akik rendszeres követői oldalamnak. Ezekkel lavórban, kerti tóban, vagy ahol tudtok rendezhettek fújkálásos hajóversenyt, persze szigorúan felnőtt felügyeletével. Ennek a játéknak a légzésre, hangképzésre gyakorolt fejlesztő hatása sem elhanyagolandó, amellett hogy nagyon jó móka! :) Ha ez nem lehetséges, akkor mást is lehet velük játszani, amit már korábbi cikkemben olvashattatok.

Számtalan játékot lehet a gyerekekkel kitalálni, csak figyelembe kell venni érdeklődésüket. Ne féljetek, ők segítenek, adnak ötleteket, csak oda kell figyelni! Nem baj, ha nem tökéletes az elkészült játék, a bábozás vagy a mese, ők az együtt alkotást élvezik, nekik ez így már tökéletes lesz. :) Jó szórakozást kívánok az otthonrekedteknek!

További ötleteimet gyerekeknek itt találod.

Ha tetszik, csatlakozz a facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!