Biztonsági övterelő készítése


Nehézség: Idő:

Sokan kértétek, hogy osszam meg veletek, hogyan készült, miből, milyen méretekkel a kismamáknak való biztonsági övterelő. Most leírom, és le is rajzoltam a főbb méreteit, de szabásmintát magatoknak kell gyártani hozzá, mert annyi időm nem volt, hogy külön azt is megkreáljam.

A képen láthatjátok a méreteket. Erősebb vászon anyagot használjatok az egészhez (szerintem ha 140-150 cm széles anyagot kaptok, akkor abból fél méter is elég). Szükség van még kb. 35×50 cm 2-3 cm vastag szivacsra vagy vatelinre, kb 23 cm hosszú 5 cm széles gumira, kb. 80 cm hosszú 4-5 cm széles gumira, tűre, cérnára, gombostűre, férccérnára, ha van, akkor a varrógépetekre és lelkesedésre. (A kép letölthető, majd kinyomtatható A/4-es méretben: először simán rákattintotok, és miután nagyban megjelent, jobb egérgombot nyomtok rajta, majd a feljövő menüből kiválasztjátok a “Kép mentése más néven” pontot. Így lementhetitek a számítógépetekre.)

Az első lépés: szabás…
Szabjátok ki a 43×30 cm-es lekerekített alapot kétszer az anyagból varrásráhagyással (kb. 0,5-1 cm), majd a felső részéből vágjátok ki azt a kis trapéz alakú részt, szintén varrásráhagyással. A vatelinből/szivacsból ugyanakkora darabra lesz szükségetek. Vágjatok még ki a textilből egy trapéz alakot (természetesen varrásráhagyással) és kétszer a patentos részt, ami 18×11 cm (és ugye nem felejtitek el, hogy varrásráhagyással :) ). Ha nem elég merev az anyag, akkor e kettő közé vasaljatok közbélést is. Az 5cm széles gumit 23 cm-esre kell levágni, mert azt duplán fogjuk bevarrni a helyére a jobb tartás miatt. A keskenyebb gumiszalagot pedig akkorára kell vágni, hogy az ülésedre rá tudjátok húzni, de feszüljön is, hogy tartson. Ez utóbbinál 2-2 cm-rel mindenképpen hagyjatok többet szabásnál, hogy varrásnál a helyére illesztésnél kellően megerősíthessétek, ne jöjjön szét utazás közben.

Második lépés: varrás…
Az alap alsó részére (amelyikből nem vágtatok ki semmit) illesszétek rá a vatelint/szivacsot, és varrjátok össze úgy, hogy pár milliméterrel kijjebb haladjatok, mint a szabásvonal. Ha ez megtörtént, csak a vatelint vágjátok körbe kb. 3 mm-re a varrástól. A patentos részeket – színét színére fordítva – varrjátok össze, az egyik 11 cm-es oldalát hagyjátok nyitva, fordítsátok ki, hajtsátok bele a varrásráhagyást. Az 5 cm széles gumit hajtsátok félbe, majd illesszétek bele a kifordított rész nyílásába, tisztázzátok le. Az alap felső részébe úgy illesszétek bele a trapéz alakot (nálam lila színű), hogy a felső vonalhoz be kell rakni az 5 cm-es gumi másik végét is. Varrjátok le az egészet, erősítsétek meg a gumis résznél az öltést, nehogy használat közben elengedjen a cérna. Fordítsátok a két részt (vatelines és gumis) színét színére, tűzzétek össze gombostűvel a varrás mentén, majd úgy varrjátok össze, hogy a keskenyebb gumi felőli oldalt hagyjátok ki. Ha kész, akkor fordítsátok ki az egészet, kicsit igazítsátok meg, vasaljátok le a széleit. Hajtsátok be a le nem varrt oldalának varrásráhagyását, tűzzétek le gombostűvel, és a két szélébe tegyétek bele a gumit. Tisztázzátok le az egészet, a guminál erősítsétek meg jól. Én még a két részt a trapéz alak mentén is lesteppeltem, hogy ne csúszkáljanak el egymáson, mivel a széles gumi ott el tudja húzni a textilt használat közben. A patent berakása kicsit nehezebb dolog, én szakemberrel csináltattam, ami nem olcsó. Talán még mindig olcsóbb így is, mint a boltokban kaphatók. A tépőzárat nem tartottam jó megoldásnak (számomra nem elég erős a kettő közötti kötés).

Hogy mennyire biztonságos? Erre csak azt mondhatom: próbáljátok ki! Aki a “háziban” nem bízik, de van pénze, vegye meg a boltit. Azonban szerintem kismamaként ütközni sehogy sem jó (egyik övterelővel sem). Inkább arra való, hogy az öv viselését kényelmesebbé tegye. És még mindig jobb, ha valaki használ valahogy biztonsági övet, mint ha nem. Főleg várandósan!

Nem annyira bonyolult, mint első olvasatra tűnik, ha átgondoljátok, varrás előtt, akkor rá fogtok jönni. Persze, azért lehet, hogy jó lenne, ha a kezdők nem ennek állnának neki legelőször…bár, én is saját tervezésű pénztárcával kezdtem kamaszkoromban. ;)

Ha tetszik, csatlakozz a facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

4 hozzászólás a(z) “Biztonsági övterelő készítése” bejegyzéshez

  1. Kis módosítással én is megcsináltam – egy decathlonos összehajthatós övtatyót alakítottam át a leírásod alapján. Tesztelve még nem volt, de bizalomgerjesztően néz ki, jó kis kompakt szerkezet lett; és örülök, hogy megspórolhattam pár ezer Ft-ot. Köszönöm a pontos receptet. :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!