Madáretetők


Közeleg a tél, bizony gondolnunk kell éhező kerti barátainkra. Még van idő elkészíteni a hó és a fagy elérkezéséig az etetőket. Ebben a bejegyzésben megmutatom, mi milyeneket készítettünk eddig az óvodásokkal. Szeretettel várom a ti alkotásaitokat, feltölthetitek a Facebook oldalamra a “Mások legújabb bejegyzései”-hez vagy üzenetben szintén ott, esetleg e-mailben a zsorika@zsorika.hu címre. :)



A mi óvodánkban vannak olyan napok, amikor a szülők betekinthetnek az óvodai életbe. Ekkor csak néhányan vannak bent a csoportban és segítenek a mindennapi életünkben, együtt tevékenykedünk velük. Egyik ilyen alkalommal néhány apuka segítségével madáretetőket készítettünk. Nem minden fotó sikerült jól és olyanokat sem tehetek fel – adatvédelmi okokból – ahol a gyerekek vagy akár a szülők szerepelnek, így nem tudok mindent megmutatni. Csupán ízelítőt mutatok az alkotás folyamatáról és néhány elkészült etetőről. Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy a gyerekek nagyon élvezték, fúrtak, faragtak, fűrészeltek, persze mindig felügyelettel, mindent pontosan elmagyarázva, megmutatva nekik. Ne aggódjatok, a nap végére az összes gyerek (és felnőtt) összes végtagja és ujja megvolt. ;)
Készítettünk fából, lopótökből és műanyag palackból is.
A fa madáretető az egyik apuka tervei alapján készült, nagyon tartós, masszív darab lett. Tetejére díszként egy pirográfiával készült csoportjel is került, ami sajnos a képen nem látszik.



Két lopótököt kaptunk az egyik anyukától. Az egyiket hagyományosan kilyukasztottuk és felakasztottuk. A másik, sajnos, törött volt, azt másképp kellett kifaragni, feltenni. A tök hosszúkás részébe itt még ütöttünk szögeket, amire madárgolyót, almát lehet akasztani. A fán lógó darab ez utóbbi, az éppen munkás kezek alatt lévő meg az előbbi.


Az újrahasznosított, PET palackból készültet pedig színes fóliából kivágott apró mintákkal díszítettük. Alulra egy díszített cserépalátétet ragasztottunk, ami felfogja a kihulló magokat. Az oldalán lévő nyílásokból jön ki a mag.

A madáretetés szabályairól itt tájékozódhatsz.

További ötleteimet őszre itt találod.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!