Tojásberzselés


Nehézség: Idő:

Volt kolléganőmtől tanultam ezt a nagyon mutatós, nem túl nehéz, népi tojásdíszítési technikát. Kell hozzá nyers tojás, színezőanyag, amire a cikk későbbi részében visszatérek, rossz nejlon harisnya, kötözőanyag (vastagabb cérna), levelek.



A nyers tojásokat meg kell mosni és frissen szedett leveleket (lóhere, pitypang…) rá kell illeszteni az oldalára. Ha rásimítottuk, akkor harisnyával rászorítjuk, majd a tojás másik oldalán összecsavarjuk a nejlonlábbelit és megkötözzük. Ehhez jó, ha van segítségünk, de aki gyakorlottabb, egyedül is megoldhatja már. Ezeket a kis csomagokat be kell rakni főzővízbe, amibe lehet rakni természetes alapú festékeket (vöröshagyma, lila hagyma, cékla, zöld növények, sáfrány…ki milyen színűt szeretne) vagy tojásfestéket. Ha megfőttek a tojások, még egy napig állni hagyjuk őket a vízben, majd kiszedjük, óvatosan kibontjuk a “csomagolásból” (persze el lehet vágni a harisnyát, csak ne karcoljuk meg vele a festést). Ha megszáradtak, szalonnabőrkével kenjük be, hogy csillogósak legyenek.
A képen látható tojások tavaly készültek, amikor méteres hó volt húsvét előtt, így nem tudtam más levelet beszerezni, csak a tamarinfámét, amit még magról ültettem vagy 15 éve és bent van a lakásban. :) És én nem hagymával festettem, hanem instant kávéval próbálkoztam, ezt is a volt kolléganőm tanácsára, csak az övéi mindig barnábbak lettek, mert ő fehér tojásokat festett be. Nekem ilyenre sikerült. :)

További húsvéti ötleteket itt találsz.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!