Tej és tojás nélküli torta egy éves szülinapra – a próba


Nehézség: Idő:

Nem vagyok egy kimondottan nagy tortakészítő mester, de mostanában érkezik el a nagy nap, hogy lányom első szülinapját megünnepeljük. Így hát bújtam az Internetet és keresgéltem, milyen tortát is lehetne sütni, esetünkben például tej, tojás és szója nélkül. Nem volt egyszerű, de itt találtam egy elég szimpi meggyes-gesztenyést, amit azért ki kellett próbálni, nehogy a nagy napon derüljön ki, hogy nem jó a recept vagy nem jól csináltam. Ráadásul néhány változtatást is eszközöltem az eredeti recepten, mert én érzékeny vagyok a vaníliára például, így nem akartam a kismanónak beletenni még, hátha ő is. A sütőport sem tartom neki még ideálisnak, de szódabikarbónával is szépen feljött a “piskóta”, bár kicsit vakondtúrás-szerű lett, de sebaj, nekem így is tetszik. Én most csak bekentem kívül a gesztenyés krémmel, de a nagy napra rendes díszítést is kap, amit a még nem eszik meg ugyan, de a belseje neki való lesz mindenképp. Íme a próba eredménye (cukrászok kíméljenek a kritikától, tudom, nem tökéletes, de inkább jó tanácsokat várnék ;) ). Aki pedig az igazi ünnepi tortára is kíváncsi, figyelje augusztus végén is a blogomat. :) A konklúzió pedig: nyilván ne várjunk egy jónevű cukrászdai torta minőséget, de nekünk a férjemmel ízlett, nemhogy ehető, de finom, a krémek benne a pudinghoz hasonlóak, csak gesztenye és meggy ízűek. :D Én elégedett voltam, pedig azért nekem sem ízlik minden.



Az én általam kissé megváltoztatott recept (az eredetit a fent leírtakban a vastag betűs linkre kattintva érhetitek el):

“Piskóta”:
2,5 dl 100 %-os almalé
1/2 citrom leve
12 dkg cukor (lehet nád, barna, vagy ahogy gondoljátok)
2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
25 dkg liszt
6 evőkanál olivaolaj
17 cm-es tortaformámat margarinnal kikentem, beliszteztem. Sütőt előmelegítettem 175°C-ra. Az almalevet, a fél citrom levét és a cukrot habosra kevertem. Összevegyítettem a lisztet, szódabikarbónát, majd belekevertem robotgéppel az előző pépbe. A legvégén az olajat adtam hozzá. Beleöntöttem a formába. Az eredeti recept 180°C-on 25 percet ír, de nekem kellett legalább 40-45 perc. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e az egész tészta. Csalóka, mert a külseje jobban barnul, mint egy hagyományos piskóta.

Meggyes krém:
20 dkg meggy (fáról szedett, mirelit vagy befőtt)
3 dl víz+meggylé (ami a meggyből kicsöpög)
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál cukor (lehet nád, barna, vagy ahogy gondoljátok)
1/2 teáskanál őrölt fahéj
Az étkezési keményítőt, cukrot, fahéjat pár kanál hideg vízben felolottam, a maradék folyadékot felforraltam. Miután forrt, belekevertem a hideg elegyet, újra forraltam, hagytam kihűlni.

Gesztenyés krém:
20 dkg gesztenyepüré (teljesen natúr)
3 dl rizstej
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál cukor (lehet nád, barna, vagy ahogy gondoljátok)
A hideg rizstejben feloldottam a keményítőt, cukrot. A többit felforraltam, majd beleöntöttem a hideg összevegyített hozzávalókat, újra felforraltam, hozzákevertem gépi habverővel a gesztenyemasszához és hagytam kihűlni.

3 részre vágtam a kihűlt piskótalapot, megtöltötettem felváltva a meggyes és gesztenyés krémmel, majd kívül bekentem a gesztenyés massza maradékával. Hűtőben hagytam pár órát, hogy a krémek összeálljanak. Ízlés szerint díszíthetitek.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!