Babatorta egy éves szülinapra


Nehézség: Idő:

Ééééééés elkészült!!! :) A lányom első szülinapjára sikerült az, amire már elég régen vágytam, hogy csináljak egy fondant bevonatú tortát. Ez az első ilyen tortám, amit készítettem, bár igaz, hogy tortát se sokat sütöttem életemben. Ahhoz képest elégedett voltam/vagyok az eredménnyel. Nagyon szépen köszönöm a sok írásbeli segítséget Wiszkok Adriennek, akitől minden olyat megkérdezhettem, ami a fondant-nal kapcsolatban felmerült bennem. :)




Megosztom veletek a tapasztalataimat. Nyilván rutinos tortakészítők és cukrászok másképp készítik, gyúrják, nyújtják, ragasztják, nekem végül a következőkben felvázolt módszerekkel sikerült. Várom a további tanácsokat, hátha legközelebb még jobb és könnyebb lesz.
Először és elkezdtem a fondant-ot beszínezni színezőpasztákkal. Nem én állítottam össze a cukormasszát, hanem vettem fehér színűt, mert erre még nem mertem vállalkozni, talán legközelebb. (Várom a jobbnál jobb recepteket! ;) ) A színezőpasztát fogpiszkálókkal vittem fel a masszára és addig gyúrtam, míg egységes színük nem lett. Ezután akadtak problémáim, mert nagyon puhává vált az anyag, így a csiga, amit formáztam állandóan összerogyott, inkább teknősre hasonlított. Végül azt találtam ki, hogy egy éjszakára folpakba csomagolva a hűtőbe teszem, hátha jobb lesz. Másnap tényleg kezelhetőbb lett a fondant, sikerült csigát, gombát, katicákat formázni, virágokat, lepkéket kiszúrni belőle.

A légmentesen folpakba tekerést is Adrienn javasolta (többek között), hogy ne száradjon ki nagyon. Az összeállítás előtt két nappal, este megsütöttem a “piskótát”, másnap pedig kora délután megtöltöttem a töltelékkel. Ennek a készítését már megosztottam veletek itt. Aki nem olvasta azt a cikket, annak jelzem, hogy a piskóta azért van idézőjelben, mert nem igazi tojásos tészta. Miután hagytam megdermedni a krémeket a hűtőben pár órát, bevontam a tortát egy gesztenyepürés, margarinos, porcukros krémmel. Ezt Adrienn javasolta, hogy ne csússzon le a fondant a tortáról. Miután ismét pihent a hűtőben néhány órát, utána kezdtem hozzá nyújtani a nagy világos zöld fondant lapot. Miután elég nagyra nyújtottam, hogy befedje az egészet, ráhelyeztem a torta tetejére és a kezemmel az oldalát addig igazgattam, simítottam, míg sima nem lett mindenhol. Ha ezt a műveletet gumikesztyűben végzitek, akkor nem ragad a kezetekhez, könnyebb simogatni a felületet. A torta aljánál pizzavágóval (nekem csak az van) letisztáztam a szélét. Kinyújtottam a sötétebb zöld masszát, “füvet” vágtam éles, hegyes késsel belőle, majd 3-4 fűszálanként ráillesztettem a felületre, és pár csepp vízzel eldolgoztam az illesztéseket. A megszáradt pici virágokat, lepkéket, katicákat szintén kevés vízzel hozzátapasztottam. Levélformát vágtam a sötétebb zöld fondant-ból és arra is víz segítségével ragasztottam rá a gombát és a csigát. A virágok és például a csiga szeme cukorgyöngyből volt, ehető, ahogy a katicák pöttyeit is ételfestékkel rajzoltam. Sajnos, volt, ami kiesett, a virágok közepéből, de igazán így is jól mutatott, nem jelentett gondot. Éjszakára a hűtőbe tettem az egészet, következő nap délben pedig az ünnepelt nagy örömmel esett neki az egésznek (szó szerint). Miután leszedegetett majdnem mindent, végül a torta belsejét ehette csak meg (a fondant azért még nem neki való eledel), de szemmel láthatóan így is elégedett volt. Nagyon élvezte az élete első tortáját! ;)

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!