Duplo építőjátékos – dobókockás játék


Nehézség: Idő:

Hároméves kor környékén elkezd a gyermek ismerkedni a társasjátékokkal, ha lehetősége van rá. Nyilván a legegyszerűbbekkel. Nálunk most a Csigafutam nevű megy még, azzal a szabállyal, aminél egy kockával dobunk, a dobott színű csigával lép a soron következő játékos és az összes csiga szép sorban beér a célba a káposztához, egy se maradjon éhes. Talán ez a legegyszerűbb változat, mert a szabálykövetés megtanulása épp elég egy ekkora gyereknek, a kudarctűrés elviselése még a mindennapi életben is megterhelő nekik.
Tegnapelőtt már ezen is vita volt, mert a kisebb a dobókockát már mindenhova dobálta. Ráadásul az esős idő miatt elég sok időt kellett bent tölteni a szobában. Ekkor egy új játék ugrott be. Megnéztük, milyen színű Duplo kockáink vannak. Készítettem hozzá egy nagy origami dobókockát egyik oldalon nyomtatott, elrontott papírokból. Ezek nemcsak rajzolásra használhatók, hanem ilyesmire is. (A készítését itt már bemutattam.) A kockák színeivel megegyező négyzeteket színeztünk, lett egy “bármilyen színűt választhatsz” oldala is. Ráragasztottuk az origami kockára, így tartósabb lett kicsivel. Ezt már lehet dobálni a szobában, nem veszik el. Kaptak két egyforma alapot, amire gyűjthették a kockákat. Kitalálhattok szabályt, ki tudja magasabbra építeni, ki tudja az alapot előbb beépíteni (mert vannak színek, amikből kevesebb van, stb.) Nálunk még a kisebbnél a színbeazonosítás is nehéz, szóval “csak játszanak, építsenek, amíg bírják” volt a cél, idővel nehezítünk rajta. :)



Most már jönnek azok az idők, amikor egyre több időt kell benntölteni, talán ez a kis gyors játék segíthet ott, ahol kicsik (bölcsisek, kisebb ovisok) vannak. Kellemes időtöltést mindenkinek! :)

További ötleteimet gyerekeknek itt találod.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!