Almás mézeskalács-torta


Nehézség: Idő:

Alma nap volt az óvodában. Sütiverseny is volt. A Katica csoportosok egyik nevezését én készítettem. Almatöltelékes, tejmentes mézeskalács torta, három nagy és 24 kis katicával. Ha van kedvetek, ezen a borongós időben még elkészíthettek egy hasonlót a hétvége hátralévő részében. ;)




Mézeskalács:
250 g méz
100 g cukor
100 g margarin vagy vaj
kétharmad csomag mézeskalács fűszerkeverék
500 g liszt
2 tojás
1 teás kanál szódabikarbóna

A mézet, a cukrot, a margarint és a mézesfűszert mikróban 2 perc alatt összemelegítjük. Miután minden felolvadt és kissé kihűlt, hozzáadjuk a 2 tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összedolgozzuk, nem baj, ha ragad, mert pár órára hűtőbe kell tenni. 1-2 milliméteresre nyújtjuk, 4 egyforma tortalapot vágunk belőle. 180°C-os sütőben (előmelegítés nélkül) kb. 15 percig sütjük (előmelegítve kevesebb idő kell).

Töltelék: (az almás a tortalapok közé, a sima a torta oldalának simításához):
Krém:
150 ml búzadara
450 ml rizsital
1 csomag vaníliás cukor
300 g margarin vagy vaj
A rizsitalból, búzadarából, vaníliás cukorból sűrű tejbegrízt főzünk. Hozzákeverjük robotgéppel a margarint. Két részre osztjuk: kb. 1/3-2/3 arányban.
3 db édes alma
1 teáskanál fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
Lereszeljük az almát és összekeverjük a fahéjjal és a szegfűszeggel. Megpároljuk. Hozzákeverjük a tejbedara kétharmadához.
Mindkét krémet hűtőben lehűtjük.
Tortalapok közé:
2-3 alma
fél citrom leve
Az almákat meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, citromlével bekenjük, hogy ne barnuljon meg.

Összeállítás:
A tortalapokra ráfektetjük az almagerezdeket és az almás krémmel megtöltjük közöttük. Ha az utolsó is rákerült, az oldalára felkenjük a sima “tejbedarás” krémet. Szépen elkenjük.
Az oldalára tetszőleges mézeskalács-formákat vagy akár almaszeleteket ragaszthatunk (remekül hozzáragad a krémhez). A tetejére szintén bármilyen formát tehetünk, én azt már tojáshabbal rögzítettem a felső mézeskalács laphoz.

Tojáshab:
Készítését itt képekkel mutattam.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!