Körmöcske vagy szarvacska


Nehézség: Idő:

Én mindig körmöcske néven ismertem. Ez a remek kis szerkezet az ókori kötésformák kicsinyített változata. Tulajdonképpen puha zsinórt lehet vele hurkolni, amit utána sok mindenre lehet használni. A gyerekek nagyon szeretnek vele alkotni, nem tudják megunni.

Ennek a tehnikának, ahogy a fenti képen is látszik nincs nagy anyagigénye. Kell hozzá egy körmöcske, három, négy, öt, hat, hét, vagy nyolc ágú és egy kis maradék fonal. Minél több ága van, annál tömörebb az elkészült munkánk.
A készítés menete a következő:
1. Bedugjuk a körmöcskébe a fonalat felülről lefelé (nem kell levágni a gombolyagról).
2. Alul megfogjuk a fonalat, hogy ne csússzon ki, és a képen látható módon tekerjük a felső részre a gombolyagról letekert részt.
3-4. Folytatjuk a tekerést a képek alapján, majd 180°-kal megfordítjuk az egész körmöcskét. Eközben a szálat kívül vezetjük, az eddig rátekert fonalak felett.
5-6. A régebben rátekert fonalhurkot átemeljük az oda érkező, felül lévő fonalon, a körmöcske ágán, majd hagyjuk, hogy beleessen a körmöcske belsejébe. Így folytatjuk egészen addig, míg megfelelő hosszúságú zsinórt nem kapunk. Időnként az alsó részén húzni kell egy kicsit, hogy szép egyenletes hurkok alakuljanak ki.
7. Ha már elég hosszúnak ítéljük az alkotásunkat, az eldolgozáshoz hagyjunk meg további 10-15 centimétert a fonalból, a többit vágjuk le. Ezt a  részt befűzzük szépen, sorban minden körmöcskére hurkolt fonal alá (ez esetben négyszer kell így eljárnunk).
8. Leszedjük a munkánkat a körmöcskéről.
9. Meghúzzuk a fonalat, így már be is záródott a zsinórunk, készen is vagyunk.

 

Mire jó a körmöcske, mire lehet használni? Figyeljétek blogbejegyzéseimet, ahol beszámolok erről is. Ha nektek van jó ötletetek ezzel kapcsolatban, és szeretnétek mindenkivel megosztani, várom ezeket a zsorika@zsorika.hu e-mail címen.

 

Ha tetszik, csatlakozz a facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

9 hozzászólás a(z) “Körmöcske vagy szarvacska” bejegyzéshez

    • Nekem a Fakopáncs Játékbolttól van, de egy kézműves vásáron vettem. Ilyen helyeken lehet kapni általában (most úgyis jön a karácsonyi vásárok ideje), de láttam már Hobbyművész boltban is. Remélem találsz megfelelőt valamelyik helyen!

  1. Szenzacios. Evek ota azon gondolkodtam hogy hogyan keszitettuk anno egy kozepen kilyukasztott muanyag kupakkal es korbe beleszurt szogekkel a cipofuzot a suli napkoziben. (nem volt ilyen szuper szerszam hozza) Most vegre megmutatom a gyerekeimnek. Koszonom.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!