Macik régi ruhákból – újramacik


Nehézség: Idő:

27 ovisnak és még pár gyereknek készített maci. Igazából az összes nincs is a képen, mert volt, aki előbb megkapta, minthogy a kép elkészült. :)
Régi, itt-ott foltos, apró lyukas, kinőtt gyerek pólókból, trikókból és leggingsekből készült macik. Szemük, orruk hímzőfonallal varrva, műanyag granulátummal töltve. Igazából én nyugimacinak hívom őket, mert pont ovis gyerek kezébe való méret és a gyöngyös granulátum miatt gyűrni megnyugtató hatású. :)


Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

Térbeli papírtojások


Nehézség: Idő:

Fejlesztésként rajzoltam néhány tojást, aminek az egyik felére rajzoltam mintát, a másikra nem. Azt a gyerkőcöknek kellett kiegészíteni, majd kiszínezni. Négy darab tojás volt a lapon, ezeket kivágva, félbehajtva majd összeragasztva térbeli papírtojást kaptunk, amit fel lehet akasztani a barkaágakra is. Ezt továbbfejlesztették a gyerekek: a megrajzolt sablont színes papíron körberajzolták, vágták, ragasztották. A minta rajta lyukasztóval készült, azzal díszítették. A kilyukasztott papírból még szalagot is tudtak rá készíteni. :)
Nem is írom le, mennyi mindent fejleszt, mert nagyon sok mindent. De ha alapokat adunk a gyerekeknek, majd lehetőséget számos anyag és eszköz felhasználására, akkor a kreativitásuk biztosan fejlődik, mert a színes tojásokhoz egyéb közöm nincs. :)További húsvéti ötleteimet itt találjátok.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

Csipeszes hernyós játék – gyerek tervezte


Nehézség: Idő:


Amikor a gyerek is újrahasznosít (kis segítséggel). A játékot az 5 évesem találta ki, megrajzolta a hernyókat csipeszméretűre, körbevágta. Én segítettem kivágni a kozmetikai kendőtartóból a kartonfát, összeilleszteni a gurigával, majd bevonni vastag cellux-szal a hernyókat, végül keskeny kétoldalú ragasztóval felerősíteni a csipeszekre.
Fejleszti a kreativitást, finommotorikát, arányérzéket, hosszúságmérést (akkora hernyó kell, mint amekkora a csipesz).
A kész játék pedig arra való, hogy a hatféle színű hernyó kerüljön fel a fára. Lehet ezt dobókockával is játszani, vagy csak egyszerűen felcsíptetni úgy, hogy ne dőljön fel a fa. Fejleszti a gondolkodást, szem-kéz koordinációt, finommotorikát és erősíti a kézizomzatot.
Gyerek által hulladékokból tervezett, önfejlesztő játék, amiből nagyon sokat tanulhat. :)
(Bocsánat a képminőségért, nem sikerült jobbat összehozni.)

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

Esőfelhők


Nehézség: Idő:

Tavaly készítettem az óvodásaimmal és a sajátjaimmal esőfelhőket. 28 gyerekkel végül csak felhőket tudtam, de nagyon lelkesen varrogattak ők is. A felső képen láthatóakat egy középsős és egy kiscsoportos készítette, az alsó két képen lévőket pedig javarészt nagycsoportosok és néhány középsős.
Maradék kartondobozok, maradék fonal, maradék gyöngyök. Teljesen újrahasznos. :)


Tovább olvasom.

Feketerigók tojástartóból


Nehézség: Idő:

Óvodásokkal készítettünk feketerigókat tojástartóból. Levágtam a tojástartó-tálcák tetejét. Befestették feketére. Száradás után kenhető hobbiragasztóval ráragasztottunk három fekete madártollat – egyet faroknak, kettőt szárnynak – és az általam kivágott sárga csőrt. Végül egy fehér lakkfilccel szemeket pöttyintettünk rá.
Nagyon egyszerű a kivitelezése és újrahasznosított anyagból készül.

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

Katica jelmez farsangra


Nehézség: Idő:

Katica jelmezt is készítettem farsangra. Igazából gombhoz a kabát esete valósult meg. A fejpánthoz kellett legyártanom a többi részt. Vehettem volna katica jelmezt, de azok nekem annyira nem tetszenek. Nehéz lenne megfogalmazni, miért. Így megvalósítottam a saját elképzelésemet, ami szerencsére a tulajdonosának is bejött, nagyon jól áll neki, mert kellően vagány.


Tovább olvasom.