Békás torta – már a sokadik


Nehézség: Idő:

Ismét eljött a nyári menetrendszerű békás tortagyártás ideje. Idén tej- és már tojásmentes változat is kellett belőle.




Itt jön a kreativitás része a dolognak… Volt egy sütőtökös süti receptem, ami hasonlít a piskótához és amit el tudok készíteni akár már tojás nélkül. Pár darab egész tojást lehet helyettesíteni az ilyen sütikben étkezési keményítővel például. Igen ám, de nincs jelenleg sütőtök a piacon. Ami állagra, sőt édességre is hasonlíthat, az a banán. Így banános piskótaszerű tésztát gyártottam első körben, két adaggal.
Tészta:
20 dkg banán
2 dl olaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
pár csepp rumaroma
25 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál sütőpor
3 evőkanál étkezési keményítő
A banánt, az olajat, a cukrot, vaníliás cukrot, rumaromát összedolgoztam turmixgéppel. Összekevertem egy másik tálban a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát és a sütőport. Az egészet egy habverővel összekevertem. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöttem, 180°C-os sütőben kb. fél órát sütöttem.
Töltelék:
100 ml búzadara
300 ml őszibaracklé
1 csomag vaníliás cukor
4-5 kanál cukor
200g margarin
őszibarack
őszibarack lekvár
A darából, ősziléből, cukorból, vaníliás cukorból sűrű tejbegríz-szerű masszát főztem. Hozzáadtam a margarint, hagytam kihűlni. Az őszibarack lekvárral megkentem a tortalapokat, barackot szeleteltem rá, rákentem a tölteléket. A külsejét is elsimítottam ezzel a masszával.
Csokiborítás:
1 rész tejszín (min. 30% zsírtartalmú)
2 rész 70% kakaótartalmú csokoládé
Ganache néven lehet fellelni az Interneten. Nem vagyok cukrász, most próbáltam először. A tejszínt felmelegítettem, forrás előtt levettem a tűzről. Ráöntöttem a csokira és összekevertem homogén masszává. Végigkentem vele a tortát, elegyengettem, elsimítottam rajta. Hagytam megszilárdulni, majd a hibákra új réteget kentem, azt is elsimítottam. Harmadszor is megismételtem, majd miután a csokiréteg kemény lett, rákerült a fondant díszítés. A kavicsokat pedig már a gyerekek gyártották hozzá.
Bátran vágjatok bele! ;)

Itt még találsz további hasonló ötleteket…

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

Hozzászólások lezárva.