Társasjáték 3. – a Víz Világnapja alkalmából


Nehézség: Idő:

“Hullámzik a tavacska,
Rásüt a napocska,
Felszáll sok, sok páracsepp,
Mindegyikből felhő lett.
Meleg felhő,
hideg felhő,
Egyik megnő,
másik megnő.
Közelebb és közelebb,
BUMM!
A villám megijed,
Esőcseppek hullanak,
Tócsa-tóban játszanak.”
Ovisaimnak készítettem ezt a társasjátékot, mely a víz körforgását ábrázolja. A fent említett versike hozzá tartozik, jól elmondja ezt a folyamatot.

A rövid kis versike és a társasjáték illusztrációja segítségével könnyebben érthető, hogy hogyan is keletkezik az eső. Nézzük hogyan működik ez a gyakorlatban. A társasjáték szabályai nagyon egyszerűek. Mindenki választ egy színes pöttyel megjelölt esőcseppet, és a startra áll. Onnan csak akkor léphet ki következő mezőre, a nyíl irányába, ha hatost dob. Hatos dobása esetén újra dobhat az egész játék menete során. A haladásunkat a megjelölt mezőkön segíti vagy gátolja valami. Például a napocska süti a tavat, gyorsan felszállsz kis esőcsepp, így előre léphetsz négy mezőt. Vagy páracseppként lelassulsz, de előre léphetsz két mezőt. Netán a villámtól megijedtél, így vissza kell szaladnod három mezőt. Mivel hirtelen eleredt az eső, olyan gyorsan zuhansz a föld felé, hogy lépj előre öt mezőt. Esetleg most nem esőként, hanem hópiheként lebegsz, megfagytál, egy körből kimaradsz. Természetesen az nyeri a játékot, aki legelőször áthalad a célvonalon. :)
Hogyan készíthetsz gyerekeidnek, vagy éppen gyerekeiddel ilyen társasjátékot? Kell hozzá sok szép színes, elsősorban kékes árnyalatú, arany színű, sárga, szürke, fehér papír, kevés pauszpapír, toll, dobókocka, játékosok számától függően esőcseppek, amik tulajdonképpen ezek az üvegből készült “díszkavicsok”. (Ahogy nézem, hívják akrilcseppnek, vagy üvegkavicsnak is.) Ha elkészült nem árt lelaminálni, mert úgy tartósabb lesz. Én egy A/3-as lapra megterveztem a játékot, felragasztottam rá a világoskék papírt. A vizet sötétkékkel oldottam meg, ami egyben keretként is szolgál. Arra a játéktér-részre, ahol páracseppként mész, oda a világoskék alapra pauszpapírt ragasztottam (a legelső képen jobban látszik). Felerősítettem a napot, a felhőket, hegyeket, villámot. A legvégén fehér négyzetekből meg kialakítottam a játékmezőket. Rárajzoltam a fontos információkat. A “díszkavicsokra” színes pöttyöket ragasztottam. És kezdődhet a játék! :) (Ti legyetek szemfülesebbek, mint én: az óramutató járásával megegyezően ragasszátok rá a játéktáblára a különböző elemeket!)

További ötleteimet gyerekeknek itt találod

Ha tetszik, csatlakozz a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesülj a legújabb ötletekről!

Egy hozzászólás a(z) “Társasjáték 3. – a Víz Világnapja alkalmából” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!