Suli és ovikezdés 2. – füzetborítók


Nehézség: Idő:

Az előző cikkemben óvodásoknak ajánlottam az ovikezdéshez ovis zsákot, most az iskolásoknak is legyen valami, amivel szeptemberig foglalkozhatnak. Amikor iskolás voltam, nagyon szerettem volna olyan füzeteket, amik a kedvenc rajzfilmfiguráimat ábrázolják. Ezek még most sem olcsók, viszont akkor még kifejezetten drágák voltak. Jött hát az ötlet: én fogom azokat megalkotni.


Az A/5-ös méretű füzethez fogtam A/4-es méretű írógéppapírokat. Kinéztem a mesekönyveimből, hogy milyen mesefigurákat szeretnék a különböző füzeteimre, majd kikopíroztam (rátettem a lapot és körberajzoltam a figurát ceruzával) őket a füzetborító elejének és hátának, majd kiszíneztem. Végül, hogy védjem, beborítottam – az akkor kapható – A/5-ös méretű átlátszó füzetborítóval. Most nem tudom, lehet-e kapni, de esetleg az átlátszó, vízhatlan, öntapadós tapéta is megteheti, ugyan kicsit drágább.
Hasonlót kitaláltam gimnáziumban is. Ott már nem a kedvenc mesehősök voltak a téma, és én nem is rajongtam az aktuális fiúegyüttesekért, így ők sem virítottak a tanszereimen. :) Viszont újságokból kiválasztottam általam szépnek tartott képeket (állatos, tájképes, ételfotós stb.), majd a spirál füzet egyik és másik felére ragasztottam őket. Szintén átlátszó füzetborítót tettem rá, A/4-es méretűt. Így már át is alakítottam a saját stílusomra a füzeteimet. Mikor nem találtam olyan képeket, fogtam A/3-es méretű rajzlapokat, majd azokra festettem mindenféle mintát (nem kell, hogy ábrázoljon valamit, elég, ha pacázunk, színezünk, körözünk, fröcskölünk…). Ezekkel ugyanúgy bevontam az A/4-es füzeteimet.
Ezek gazdaságosabb megoldások, mint, ha megvesszük a csili-vili füzeteket, ugyanakkor nagy részük környezetbarát, és az általános iskolás gyerekek biztosan élvezik is az alkotást. Sőt, mivel ők készítették, talán jobban is vigyáznak a tanszereikre.
Ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a kevésbé “bátraknak”. Letölthetünk, kinyomtathatunk színezőt, amit a gyermek kiszínez, és ezzel vonjuk be csemeténk füzetét, vagy nyomtatni is lehet rá a kedvenc színes figurákat.
Így akár együtt is készülhet a család az iskolára, és összedugva a fejüket, újabb és újabb kreálmányok is megszülethetnek. Kíváncsian várom, ti mit alkottatok az iskolakezdésre! Elküldhetitek fotóitokat a zsorika@zsorika.hu e-mail címre, vagy feltölthetitek a Facebook oldalamra is.

A sablon letölthető: először simán rákattintotok, és miután nagyban megjelent, jobb egérgombot nyomtok rajta, majd a feljövő menüből kiválasztjátok a “Kép mentése más néven” pontot. Így lementhetitek a számítógépetekre.

További ötleteimet gyerekeknek itt találod.

Újrahasznosítással kapcsolatos bejegyzéseket itt találsz még.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!